sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

verner pantonverner panton (1926-1998) oli tanskalainen muotoilija. sen tyyli oli jotain ihan muuta, ku muilla maanmiehillään. ei tietoakaan puusta ja minimalismista. rohkeita värejä ja muotokokeiluja.

yläkuvassa ring-lamppuja (1969) 4 kpl. ne on enemmän seinä- tai kattoelementtejä, kun pelkkiä valaisimia. useimmiten niitä käytetään ryhminä, harvemmin yksittäin. vitra valmistaa niitä oranssina ja violettina. myös moon-lamp (1960) on vitran valikoimissa.

alemmassa kuvassa on 2 kpl fun-lampun (1964) seinäversioo. sitä taas valmistaa verpan. spiral (1969) on samantyyppinen. sen voi aika usein bongata leffoista ja telkkarisarjoista (muistaakseni mm. dirty sexy money'ssa suvun päämiehen toimistosta).

flower pot (1968) on ehkä yks yleisimmistä pantonin lampuista. niitä valmistaa unique copenhagen. aikanaan flower potin johto oli samanvärinen, ku lamppu. nykyään johto on läpinäkyvä. siitä on olemassa myös 2 erilaista pöytämallia sekä puutarhaversio.

panthellaa (1971) valmistaa louis poulsen.

lisää luettavaa ja katseltavaa:

architonicin sivut on kauheet, mulla katoo ajantaju täysin, ku erehdyn sinne... niitä sivuja vois selata päiväkausia ja aina löytyis jotain kiinnostavaa uutta. designmuseum on loistava paikka ettii tietoo muotoilijoista. ja toi eka verner panton -sivusto on mahtava.

edit: mm. seuraavat myy yllämainittuja valaisimia: vitraa aero, verpania vepsäläinen ja kodin1, unique copenhageniä skanno, louis poulsenia vepsäläinen ja interiors.

edit 2: decopedian linkki oli väärin.

Ei kommentteja: