tiistai 26. toukokuuta 2009

Energialamppujen puolustuspuhe

Vastinneeksi Emman marmatuspostille lupasin laittaa esille oman näkökantani energialamppujen ominaisuuksiin.

Ensimmäisenä näistä asioista puhuttaessa mainitsen, että en ole suuri energialamppujen himokannattaja, mutta en minkään muunkaan. Monenlainen kiihkoilu sumentaa usein itse asian, ja olenkin sitä mieltä että jokaiselle tuotteelle on paikkansa ja käyttötarkoituksensa. Avarakatseisuutta ja informaatiota tarvitaan ihmisille. Ongelmia tulee nimenomaan niistä tilanteista, joissa ihminen on hankkinut vääränlaiseen käyttöön väärän polttimon ja tuskastuessaan menettää uskonsa koko tuotekavalkaadiin.

Muutamia omia näkökantojani siis tässä:

- Energiansäästölamppujen väri EI ole aina sinertävä tai kummallinen. Värilämpötiloissa on valinnanvaraa. Ota itseäsi miellyttävä, tilaan ja tarkoitukseen sopiva
- Energialampuissa on himmennettäviä malleja E27, E14 ja GU10-kannoille. Varmasti muillekin jo löytyy. Himmennys ei ole yhtä laajalla skaalalla kuin hehkulamppujen, se on ikävä puoli.
- Energialamput kierrätetään kuten loisteputket. Ei pitäisi olla yllättävä tieto. Palautus Ekotoreille, erillisiin pisteisiin tai päteviin valaisinliikkeisiin (Hehehe)
- Energialampuissa on pakkasessa toimivia malleja, ns. pakkaslamppuja. Kestää -30 astetta. Normaalit kestävät -10-20 astetta, tieto löytyy pakkauksesta.
- Valon vastaavuus "hehkulamppuwatteihin" saadaan kertomalla n. viidellä. Suosittelen kuitenkin vertaamaan lumen-arvoja valotehoa katsottaessa. Watit kertovat kulutuksen.
- Myös porraskäytävissä ym. tarvittavia usean sytyksen malleja löytyy.
- Useiden valmistajien mallit kirkastuvat hitaasti. Kärsivällisyyttä peliin, tämä on ystävällisempää lampulle ja lisää polttotunteja. Paikoissa joissa valoa tarvitaan nopeasti (tuulikaapit, vessat, läpikulkutilat) kannattaa käyttää nopeasti syttyviä tai muita valonlähteitä.
- Energialamput eivät ole enää rumia letkumalleja. Myös normaalin mallisia ja kokoisia löytyy, jolloin sopivat myös näkyville paikoille ja mm. varjostinten kanssa käytettäviksi.
- Kannattaa suosia tuttuja ja testattuja merkkejä. Näillä tuotteilla on yleensä myös parempi takuu.
- Energialamput ovat herkkiä virtapiikeille, mm. ukkosella. Ikävä juttu.
- Enegialampun eduksi voidaan laskea se, ettei kuumene pahasti.
- Kynttilämallit, isot pop-mallit, reflectorit, G9, GU10 ja monet muut löytyvät energialamppuina. Kaikki eivät ole ihan sellaisenaan sopivia, mutta valaisimen mallista riippuen vaihtoehtoja löytyy.

---------------------------------------------

Merkkejä, joita uskaltaisin itse suositella on mm:

Philips, Osram, Airamin Megaman ja Havells-Sylvania

Hinta-laatusuhde pitää energialampuissa aika hyvin paikkansa. Halvoissa säästää ostohetkellä, ei eliniässä.

----------------------------------------------------------


Hehkulamput korvaavista halogeeniversioista olikin paremmin tietoa Emman kirjoituksessa.

Toivottavasti tämä auttoi vähän hälventämään vääriä tietoja tai käsityksiä. Korostankin ystävällisesti sitä, että valitkaa valonlähteet oikein ja ottakaa selvää vaihtoehdoista. Hehkulamput tulevat poistumaan markkinoilta sen verran pitkällä viiveellä, että varmasti saamme tilalle nopeasti kehittyviä vaihtoehtoja. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja!

- Elisa -

2 kommenttia:

emma kirjoitti...

oi kiitos, ihana elisa!

olisko sun vielä mahdollista listata ne valmistajat, joiden tuotteisiin sä luotat?

ja eikö oo vähän niin, et hinta ja laatu korreloi aika lailla energiansäästölampuissa? siis kun on ensin valinnu sen oikeen lampputyypin. erona hehkulamppuihin, joissa ei niin suuria eroja oo.

emma kirjoitti...

kiitos!