torstai 28. toukokuuta 2009

grand central - lamppujen vaihto


kuva © marilynn k. yee / the new york times

grand central terminal'in (new york'issa) yleisten sisätilojen kaikki lamput (siis polttimot, ei valaisimet) on vihdoin kuukaus sitten saatu vaihdettuu hehkulampuista energiansäästölamppuihin. lamppuja on kaikkiaan n. 4.000 kpl. (jo yhdessä ylläolevassa kruunussa 110 kpl.)

grand centralissa on 6 tyyppiä, joiden kokopäivänen homma on vaihtaa lamppuja! tää siis aina, ei pelkästään tänkertasen vaihto-operaation aikana. kertoo jotain sekä rakennuksen koosta että ennen kaikkee hehkulamppujen lyhyestä iästä. (tyypit ei jää työttömiks, hommia riittää kuulemma silti.)

vaihto-operaatiota on aloteltu jo 80-luvun puolivälissä, mut vasta nyt energiansäästölamput on niin hyviä, et ne on vaihdettu kaikkialle, jopa kauniisiin kattokruunuihin. väri ja himmennettävyys oli tärkeimmät vaikuttavat tekijät. sekä luotettavuus/kestävyys, veikkaan mä.

maailma oli aika erilainen 100 vuotta sitten. (grand central on rakennettu 1903.) en tiedä usa:sta, mut täällä kukaan itteensä kunnioittava valaistussuunnittelija ei enää nykysin suunnittelis tollasta energiasyöppöö systeemiä suuriin julkisiin tiloihin. jopa noi energiansäästölamput vie paljon tehoo verrattuna esim. monimetallilamppuihin. totta kai voi olla joku magee yksityiskohta, niin ku vaikka noi kattokruunut, mut et koko tila... ja sit vielä toi vaihtotiheys, huh huh. (jos nyt puhun ihan läpiä päähäni ja oon ymmärtäny jotenkin asiat väärin, ni pliis, korjatkaa joku. esim elisa.)

lähde:

ps. elisa, kiitos taas ihanista kuvista.

2 kommenttia:

Elisa kirjoitti...

Kiitos tästä Emma. Aika mielenkiintoista tosiaan että 6 hengelle riittää tuossa hommaa. Joskus tuollaisia mittakaavoja on vaikea hahmottaa.. Kuten se mitä Lauri Olin kertoi meille Versaillesin henkilökunnasta, jonka tehtävä olis katkoa kynttilän sydänlankoja koko päivän :D

Sympaattinen kuva. Jotenkin hienoa kun ihmiset noin kunnioittaen käsittelevät valaisinta.

emma kirjoitti...

aa, mä olin ihan unohtanu ton kynttilä-jutun. muistan vielä ihmetelleeni, ku jotenki sitä on vaan ajatellu, et kynttilät on aina ollu - no, kynttilöitä. siis et en oo ajatellu, et niittenkin tekniikka(!) on jotenkin kehittyny vuosien (vuosisatojen) aikana.

joo, ihana nähdä kaunista käsittelyä. mut toisaalta, se tais olla isohko mediatapahtuma, hurjasti kuvaajia pyörimässä ympärillä. ehkä se vähän vaikutti asiaan...