torstai 21. toukokuuta 2009

mutinaa hehkulamppukiellosta


asiasta kuuhun. eikä ees inspiroivia kuvia tipu. pelkkää murinaa vaan.

mä en vieläkään ymmärrä sitä hehkulamppukieltoo (lue tarkemmin täältä (pdf) ja täältä). matta/himmeekupuset hehkulamput siis kielletään. eiks sit pitäis samantien kieltää kaikki lampunvarjostimet? niitä mattahehkulamppujahan ei muuten tarvita, ku paljaana. minkä tahansa varjostimen kanssa kirkas hehkulamppu on ehdoton valinta. ja eiköhän se varjostin syö valotehoo vähintään saman verran (lue: tod. näk. enemmän), ku se hehkulampussa oleva mattalasi? meidän workshopissa testaama opaalilasi päästi valoo läpi puolet (puolet!) valosta.

sit on vielä hehkulamppujen käyttö dimmerin (himmentimen) kanssa. mulla on himassa dimmerit lähes kaikille lampuille (ei sentään komeroissa tai yölampulle). energiansäästölamppuja ei voi himmentää. tai no, löytyy himmennettäviäkin, mut ei ne säädy 0-100 todellakaan. ja jo 5% himmennys lisää lampun elinikää - ääh, voi kun muistasin tarkemmin - olisko jotain puolella. aika ekologista, eikö?

pikkuhiljaa rupee tulee myyntiin halogeenilamppuja, joilla voi korvata tavallisen kierrekantasen hehkulampun. nekin säästää energiaa hurjasti, ei niitä muuten tuotais markkinoille nyt. ja niitten värintoisto-ominaisuudet on huikeesti energiansäästölamppuja paremmat. niitä voi myös himmentää. eikä ne oo ongelmajätettä, niin ku energiansäästölamput. mutta kalliita ne on vielä.

ai niin, vielä pari muistettavaa asiaa energiansäästölampuista: ne ei kestä jatkuvaa sytyttelyä/sammuttelua. vähintään vartti pitäis olla sammuksissa, ennen ku sytyttää uudestaan. eli ei sovi esim. rappukäytävään. (tai ehkä on jotain (kalliita) erikoisversioita olemassa.) toinen juttu on, et ne ei oikein toimi kylmässä. eli ei kannata käyttää ulkovaloissa. ja tärkee muistutus: kaikki loisteputket, myös energiansäästölamput, on ongelmajätettä!

sellasta tänään, toivottavasti jotain ihan muuta huomenna :-)


ps. pari kuvaa kuitenkin.


ylempi lamppu on halogeenilamppu ja alempi hehkulamppu. toi halogeenilamppu syö tehoo 18W ja hehkulamppu 40W. silmä ei juuri eroo huomannu, ei valosuudessa eikä värissä. molemmat himmeni kauniisti. (muoto on eri, ku noi lamput mulla nyt sattu olee käsillä. tai ton halogeenilampun sain itseasiassa osram'in tyypiltä, ku marisin hehkulampuista. marina kannattaa!)tässä kuvassa on kirkaskupunen halogeenilamppu. sisus näyttää musta mielenkiintoselta. ja kuten näkyy, halogeenilampun ei todellakaan tartte tarkottaa spottilamppua.

koska en haluu kauheesti tinkii esteettisyydestä ja viihtyvyydestä, ja muutama design-lamppu on tullu ostettuu, ni nää tulee varmaan olee mun vaihtoehto, hinnasta riippumatta. jos on varaa valaisimeen, pitää löytyy rahaa myös kunnolliseen polttimoon - ilman, että luonto kärsii.

4 kommenttia:

Elisa kirjoitti...

Hmm Hmm.. En ole itsekään fanaattinen energiansäästölamppujen kannattaja, mutta en myöskään osta ihan kaikkia vastaväitteitä. Pakkaslamput kestää ulkona (-30 astetta), löytyy tosiaan usein sytyteltäviä esim. porraskäytäviin. Kalliita joo, mutta kaipa taloyhtiöt pystyy sijoittamaan jos laskee sen tuomat säästöt? Lisäksi, eihän ne hehkulamput ihan heti mihinkään lopu vaan varastoja myydään vielä pitkään. Uskon että himmennettävät vaihtoehdot kehittyy sillä aikaa huimasti. No panic emmasein! :D

Ihmiset usein myös väittävät että energialampun sävy on jotenkin kumma. Kyllä on jos valitsee vääränsävyisen. Niissä kun on yhtä lailla valinnanvaraa kuin loisteputkissa.

Huonot puolet energialampuissa on juuri tuo himmennys, sähköpiikkiherkkyys (ukkonen tms.) ja että ei voida käyttää siellä missä tarvitaan kirkkaita lamppuja. Suosittelen kuitenkin kaikille avointa mieltä kehityksen suhteen, kyllä tästä selvitään! :D

emma kirjoitti...

erittäin hyviä pointteja! olisko mahdollista, et sä kirjottasit ne sisään tohon mun juttuun? ja sit vois poistaa nää kommentit. (laita vaikka edit/elisa ja sit sun kommentti. kai sulla on oikeus muokata mun tekstejä?)

Elisa kirjoitti...

Tarkistin asian, mutta taitaa olla niin että minä en pääse muokkaamaan. Voin toki kirjoittaa oman "vastineeni" jotenkin erillisenä, tai thedäänkö joku sellainen debatti-tyyppinen haastattelu? :D

emma kirjoitti...

musta olis nastaa, jos kirjottasit oman jutun. sulla on kuitenkin kokemusta noista lampuista. saisin mäkin tuhdin tietopaketin. mulla on siis täysin oma lehmä ojassa :-)