maanantai 18. toukokuuta 2009

SIVRA - iGuzzini
mahtava elisa, joka ehti jo raportoida! vielä vähän lisää siitä workshopista, tai yhdestä alueesta. lisää myöhemmin.

yllä iGuzzinin sivra-systeemi (sistema di illuminazione variabile a regolazione automatica). se koostuu 60 x 60 cm paloista, joita voi yhdistellä mielensä mukaan. yllä 9 palaa. paloja on erilaisilla profiileilla. syvyys 18 cm (katon sisällä). joka palassa on 7 kpl T5 loisteputkee, joista 4 on värilämpötilaltaan 6.500K (kylmiä, vrt. päivänvalo) ja 3 on 2.700K (lämpimiä, vrt. hehkulamppu). niitten voimakkuuta voi säätää, eli valo voi olla esim. himmeetä ja lämmintä tai kylmää ja kirkasta. koska valo tulee useesta lähteestä ja vielä opaalimuovisen diffuusorin läpi, se on tosi pehmeetä. jyrkkiä varjoja ei tuu. sivra voidaan ohjelmoida ennalta. kehitystyössä on mietitty ihmisen vuorokausi- ja vuodenaikarytmiä (biodynaaminen systeemi), ja sen huomioimista ikkunattomissa huoneissa. (taisin toistaa elisan jutut... no, kertaus on opintojen äiti.)

me istuskeltiin tässä valossa. tuntu, ku olis ollu kattoikkunan alla. ja ihan ku pilvet olis välillä menny auringon ohi. vaikuttavaa!

jos haluu olla ekologinen, ni loisteputket (oikein hävitettynä, eli ongelmajätteenä) on loistava valinta. niitten valotehokkuus on huomattavasti parempi, ku hehkulampuilla, halogeeneillä tai ledeillä. erityisesti T5 loisteputket elektronisin liitäntälaittein on lempeitä luonnolle. ne on parempia, ku energiansäästölamput (jotka on pienloistelamppuja). täytyy varmaan joku kerta kirjottaa tästä tarkemmin. vai tartteeko, oliko tää tarpeeks ymmärrettävää?

linkit:
www.pejan.fi - iguzzini osti pejanin osake-enemmistön maaliskuussa, pejanin nimi muuttuu pian iguzzini finland and baltic oy:ks.

ps. iguzzini tekee toki paljon muitakin valaisimia, tähän me vaan tutustuttiin tarkemmin.

vielä video sivra'n säätymisestä (yks pala avattu, eli loisteputket paljaana):

1 kommentti:

emma kirjoitti...

mä oon välillä niiiiin vakava... luin ton juttuni ja viittaan tällä myös elisan edellisen postauksen kommentteihin...

nyt sirkushuveja kehiin, sanon mä!