torstai 22. lokakuuta 2009

d.light: the kiran

toisenlaista toivoa


the kiran


kerosiini vs. led

siinä missä mä mietiskelen valon estetiikkaa (ja (liian) vähän energiankäyttöä), elää iso osa maailman ihmisiä ilman sähköä, tarkalleen ottaen joka neljäs. se on hurja luku. näistä ihmisistä moni käyttää kerosiini-lamppuja.


kerosiini-lamppu voi kuulostaa tunnelmalliselta. sitä se ei kuitenkaan enää siinä vaiheessa oo, ku pitäis tehdä töitä tai opiskella sen valossa, olosuhteissa ku olosuhteissa. tulipalot on riskinä. perheiltä menee 5-30% tuloista kerosiiniin. se on myös terveydelle vaarallista: sisäilman huono laatu aiheuttaa yli miljoona kuolemaa (joista 62% alle 14-vuotiaita) vuosittain kehitysmaissa. ja just kerosiini on suurin sisäilman pilaaja. eikä aiheutuvien kasvihuonekaasujen määräkään oo ihan pieni.


d.light valmistaa aurinkokennoilla toimivia kannettavia valaisimia, joissa valonlähteenä on suuritehoset ledit. (aurinkokennotkaan ei oo ihan ongelmattomia ympäristön kannalta, mut jos ollaan intiassa, afrikassa tai kiinassa, ni ainakin hyöty on suurempi, ku täällä pimeessä pohjolassa.) (ja mä veikkaan, et tollasissa oloissa myöskään ledien huonot värintoistoindeksit ei paljoo haittaa.)


yk:n (UNPD) tutkimuksessa huomattiin 30% kasvu tuloissa perheillä, joilla on parempi valaistus! (pätee musta täälläkin :-))


kiranissa on sisäänrakennettu aurinkokenno. 8h latausta, 4h kirkasta valoo tai 8h himmeempää. ei irrotettavia osia. voidaan kantaa, ripustaa seinälle tai kattoon tai asettaa pöydälle tai lattialle. myös verkkovirrasta lataus on mahdollista nokian peruslaturilla. ja se on sekä kevyt että kestävä. sen pitäis olla maailman halvin laadukas aurinkovalaisin (hintatietoja en löytäny).


lueskelin sivuja ja mukanaolevia tyyppejä ja kaikki näytti luotettavalta, ainakin mun silmiin. niillä on myös "give light program" eli lahjoita valoa -ohjelma, jonne siis voi lahjottaa rahaa. tähän mennessä 842 perhettä on saanu d.lightin valaisimen.


dlightdesign.com


jutun luin alunperin täältä:
www.designboom.com


ps. sieltä d.lightin sivuilta kannattaa lukee edes tää sivu:
dlightdesign.com/designphilo


2 kommenttia:

jennivee kirjoitti...

"huomattiin 30% kasvu tuloissa perheillä, joilla on parempi valaistus!" päräyttävää, mutta jollain tavalla tarkemmin ajateltuna aivan järkeenkäypää :) kaikenlainen perus elämänlaadun paraneminen varmasti nostaa ihmisen "tuottavuutta".

emma kirjoitti...

joo, oon monessa yhteydessä törmänny samaan, eli et puhutaan tuottavuudesta, ku vois puhuu viihtyvyydestä. kai me eletään niin markkinataloudessa, et asioita on helpmpi viedä eteenpäin, jos on lyödä kylmää faktaa pöytään.

toisaalta varmaan kehitysmaissa jokainen lisäropo on kullan arvonen, siis ihan niille ihmisille itelleen. ja jos luit niitä käyttäjien juttuja, ni esim. lapset oli saanu lisää leikkiaikaa, ku opiskelu ja työnteko sujuu nopeemmin. maailma on hurja paikka...