maanantai 9. marraskuuta 2009

helena hietanen & jaakko niemelä | helsingin kaupungin kultuuripalkintoteos: valopeli (os. posliinikatu 3, arabianranta, helsinki), tekijät: hietanen & niemeläteos: gridlock (hovioikeuden puistikko, vaasa), tekijä: niemelä

mahtavaa!!! helsingin kaupungin vuoden 2009 kulttuuripalkinto on myönnetty kahdelle kuvataiteilijalle, helena hietaselle ja jaakko niemelälle. hietanen & niemelä on valosta ja varjosta kiinnostuneita aivan loistavia taiteilijoita. valo, tila, arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu; voiko parempia elementtejä taiteelle olla?!


niitten töitä on paitsi koti- ja ulkomaisissa kokoelmissa, myös julkisislla paikoilla. esim. yläkuvassa oleva interaktiivinen ledivaloteos koristaa kerrostalon käytäviä. vaasasta taas löytyy teos nimeltä gridlock. sitä en oo ite nähny, mut kuvat ja video oli vakuuttavia. (löytyy jaakko niemelän sivuilta kohdasta public works.)


musta ihmiset tarttee taidetta ihan yhtälailla, ku me tarvitaan ruokaa ja juomaa. ihmisyydestä ikään kuin jää pala pois, jos taide ei oo läsnä. (ei saa käydä kimppuun ja lyödä päähän kehitysmailla ym. ymmärrän, et siellä ongelmat on toisenlaisia.) mulle itelleni taide on suuri älyllinen ja/tai emotionaalinen haastaja, joka välillä pakottaa kohtaamaan ikäviäkin asioita ja joskus taas tarjoo pakoo kaikesta ikävästä. musta suurimmat oivallukset tulee taiteesta, ilman taidetta ihmiskunta ei kehity. taiteilijat on ehkä tahtomattaankin moraalinvartijoita, kuka muu nostaa kiusallisia kysymyksiä esiin? tai miten muuten kertoo asioista, joista ei saa puhua (vrt. diktatuurit)? tai miten muuten ihmiset säilyttää omanarvontuntonsa ja elämänilonsa kurjissa oloissa (edelleen: vrt. diktatuurit). (oho, ei mun tällästä ollu tarkotus kirjottaa. mut en kyllä poistakaan, mun blogi!)


välillä vaan suomessa eläessä tuntuu, et taidetta pidetään turhana, et se on jotain jonnin joutavaa. siks on niin ihanaa, et hietanen ja niemelä tekee jokapäiväsen elämän laatua nostavia juttuja. ja et muutkin tajuu niitten työn arvon! vielä kerran mahtionnittelut helena ja jaakko! ja onnittelut kaikille, jotka saa elää niitten töitten vaikutuspiirissä!


www.hel.fi (kulttuuripalkinnon perustelut)
www.jaakkoniemela.com
www.helenahietanen.com
www.anhava.com (kohdasta artists löytyy molempien töitä)
www.helsinkiart.fi (tuleva näyttely taidehallissa)


ps. oon pahoillani, ettei mulla oo tarjota omia kuvia. oon valokuvaajana nippa nappa harrastelija, ja valon kuvaaminen on musta edelleen mahdottoman vaikeeta. noi kuvat on varastettu jaakko niemelän nettisivuilta, sorry...


pps. ajattelin todellakin kirjottaa pldc:stä jotain jossain vaiheessa. mun pää vaan yrittää edelleen prosessoida kaikkee sitä tietoo ja inspiraatiota, jota sieltä tulvi päälle.


ppps. kiitos elisa, ihanaa, et taas kirjottelet tännekin!


edit: vielä yks linkki. paras artikkeli, minkä oon löytäny tähän mennessä. siellä on jopa pieni haastattelu. (hesarihan oli haudannu uutisen paperilehden kaupunki-sivuille, mahdollisimman pienellä. netissä se ei ilmestyny ollenkaan. murinaa...)


http://www.helsinginuutiset.fi/Kulttuuri/Kulttuuriuutiset/Helsingin-kulttuuripalkinto-kuvataiteilijapariskunnalle


edit 2: jaakko niemelä on mun valon arkkitehtuuri -kurssikaveri. ja sen puoliso helena niemelä oli samalla kurssilla 2 vuotta sitten. mut tää ei oo (ainoo) syy, et oon niin innoissani. arvostan niitä molempia todella paljon taiteilijoina!

Ei kommentteja: