keskiviikko 25. marraskuuta 2009

päivänvalon hyötykäyttösolar light pipe (≈ auringonvaloputki) by carpenter norris consulting for morgan lewis law offices, washington dc, 1998

pldc:ssä pääsin kuuntelemaan davidson norris'ia (carpenter norris consulting'ista). norris on arkkitehti, joka on pitkään työskennelly päivänvalovalaistuksen parissa. (toi ei taida olla suomenkielen sana, mut toivottavasti ymmärrettävissä.)


päivänvalo oli ennen ehdottoman tärkee asia. nykyään, halvan energian aikana, on sähkövalo se tärkee juttu. mut jos energian kulutusta halutaan vähentää, pitäis päivänvaloo hyödyntää enemmän. auringonvalo on myös ihmiselle tärkeetä, muualta ei niitä oikeita aallonpituuksia oikeeseen aikaan saa. (norris opettaa arkkitehtuuria columbiassa. se kerto laittavansa luennoillaan oppilaansa sammuttaa sähkövalot ja siirtyy lähemmäs ikkunoita. aika radikaalia musta. nostan hattua.)


päivänvaloo/auringonvaloo voidaan ohjata verhojen, kaihtimien, pinnotteiden, peilien ja erilaisten putkien avulla. tarkotus on, ettei kukaan joudu kärsii häikäsystä tai kuumudesta (jep, iso ongelma monissa maissa, huoh). toisaalta auringonvaloo pitäis saada ohjattuu sinne, missä sitä muuten ei olis. ja sit pilvisiä päiviäkin on olemassa, joten kaiken tän pitäis toimia yhdessä sähkövalon kanssa niin, et valon määrä ei kauheesti pompi ylös ja alas.


aurinkokennot on yks osa-alue tässä kaikessa, mut ne kuitenkin käyttää vaan näkyvän valon aallonpituuksia ja tekee siitä sähköä. auringonvalosta voidaan kuitenkin tehdä sähköä muutenkin, lue vaikka tää. mutta ennen kaikkea, auringonvalo on valoo. ikkunat ja kattoikkunat on kaikille tuttuja elementtejä, mutta mitä jos auringonvalo saatais ohjattua suoraan, sähköks muuntamatta, valona, sisätiloihin? musta tää on huikee ajatus! (ja siis ihan uus mulle, täytyy tunnustaa.) katoille (tai seinustoille) voidaan asentaa heliostaatteja (heliostats, en tie oikeeta suomennosta), jotka on yleensä peilejä, jotka kääntyy auringon mukana. ja sit ne ohjaa valon esim. toiselle peilille, jotka taas ohjaa valon kaapeleita tai putkia pitkin eteenpäin. putki taas voi jakaantuu usempaan haaraan, ja sit lopussa on joku systeemi, joka hajottaa sen valon. (liian kirkkaat pisteet ei oo miellyttäviä.) ihan mie-le-tön-tä!!!


materiaalit ja tekniikat kehittyy koko ajan. jo nyt tää on taloudellisesti kannattavaa paikotellen ja takasinmaksuajat senkun lyhenee kaiken aikaa. sähkövalon säätömahdollisuuksien paraneminen myös auttaa tätä kehitystä. (vuorotyön ongelmiin tää ei tietenkään oo ratkasu, tai ylipäätään öiden valaistukseen.)


suomessa on erityiset olot, koska täällä aurinko paistaa talvella käsittämättömän matalalta (jos paistaa...). se, joka on yrittäny tehdä töitä talvi-iltapäivänä ikkunan äärellä, tietää mistä mä puhun. tähän häikäsyyn kuulin harmittavan vähän ratkasuja. mikroprismat (niistä ehkä lisää joskus toiste), joita kehitellään kaiken aikaa, on yks mahdollisuus. mutta on kyseenalaista, et toimiiko ne näillä leveysasteilla (tai kotioloissa). ehkä museoissa käytetyt verhot olis käyttiksiä myös työpaikoilla? (taideteokset on herkkiä, joten niitä suojellaan hyvin, sekä näkyvältä- että uv-valolta.) musta on vaan niin ikävää torjua se vähä ja harvinainen, mutta ah, niin ilahduttava, talvinen auringonvalo ja istuu verhojen takana keinovalossa päiväsaikaan. ja kai se vähäkin valo jopa lämmittäis. (energiansäästöö kahdella rintamalla!)


www.carpenternorris.com
www.treehugger.com (juttu monesta eri tavasta valaista päivänvalolla, lisää tulossa)
www.parans.com (ruotsalainen firma, joka tekee ja toteuttaa päivänvalosysteemejä. siellä on aika selkeesti ja yksinkertasesti kerrottu periaate.)


vielä wwf:n ja paransin yhteinen video:

ps. unohtu vielä sanoo, et auringonvalon yks mahtava puoli on täydellinen värintoisto! mikään muu valonlähde ei siihen pysty. tää ei oo ihan vähäinen tekijä. se vaikuttaa myös valon esteettisyyteen aika lailla.
pps. kylläpäs tän jutun kirjottamiseen meni kauan :-(  mun opettajat olis tyytyväisiä, jos käyttäisin kurssitehtäviinikin yhtä paljon aikaa... mut tää on kaikki mulle niin uutta, täyty järjestellä asiat päässä ensin. ja ehkä tästä on mulle itellenikin hyötyä joskus.


Ei kommentteja: