keskiviikko 11. marraskuuta 2009

tulevaisuus?


© marcus tremonto: carbon 451 via www.yatzer.com

eilen yatzer'in sivuilla esiteltiin marcus tremonton valaisin carbon 451. se on prototyyppi tai näyttelyesine, miten vaan. toi valkonen osuus on taivuteltua hiilikuitua. en ees tienny, et hiilikuidun voi muotoilla litteeks! (valonlähde lienee halogeenilamppu. vai onko, osaako joku auttaa?)

tässä on nyt musta sellasta uutta ajattelua, jota oon peräänkuuluttanu aikasemmin. hip-hip-huraa sille! (tää ei ollu ironiaa, musta toi valaisin on magee.)

kuuntelin pldc:ssä ian ruxton'in esitelmää OLED'eista. oled on orgaaninen ledi. ja koska tää ei oikeestaan sano mitään, ni reippaasti asiaa yksinkertastaen vois sanoo, et oled on littee pinta, joka säteilee valoo sähkön avulla. ton yllä olevan kuvan nähtyäni ajattelin, et mitä mitä, ei oled-teknologia vielä oo noin pitkällä. ja eihän se ollukaan. mut toi on toivonmukaan tulevaisuus.

oledien hieno puoli on hyvä värintoisto ja valotehokkuus sekä ekologisuus (ei metalleja eikä myrkkyjä). tällä hetkellä vaan ne biitit, mitä on onnistuttu valmistamaan, on todellakin vaan biittejä. pldc:ssä näin n. 10cm x 5cm kokosen palan. sillä ei vielä yleisvalaistusta rakenneta. mutta eteenpäin mennään hurjaa vauhtia.

ian ruxton puhu asiasta, josta olin enemmän, ku samaa mieltä, eli et miten ajattelua suhteessa valaisimiin ja valonlähteisiin pitäis uudistaa. hehkulamppu on pistemäinen valonlähde (ja niin on halogeeni ja ledikin). loisteputki levittää valon ihan erilailla. (vrt. mun postaus tubinosta.) mutta miten paljon niitä on käytetty himavalasimissa? nykyään saa hyviä loisteputkia (eli ne ei vilku, värintoisto on hyvä, eri värilämpötiloja (en puhu väreistä, vaan kylmä-lämmin akselista) löytyy eri tarkotuksiin ja pituuksia on vaikka kuinka). miksei niistä muotoilla enemmän valaisimia? (toimistoihin kyllä, vaan ei himoihin.)

ja ennen pitkää tulee oled. (5 vuotta, et ne on todella käytössä?? vai vähemmän?) mitä niistä tehdään? miten valopinta muuntuu valaisimeks? valaistussuunnittelijat, muotoilijat: huomio!

www.yatzer.com - juttu kuvan valaisimesta ja suunnittelijasta
www.treluce.com - marcus tremonton sivut, ei valitettavasti auennu mun koneella
www.oled-info.com - selkeet ja informatiiviset sivut oled-asioista
www.lumiblade.com - philipsin tuote, jonka pitäis olla kaupallisessa käytössä jo ens vuonna
www.osram-os.com - osram valmisti maailman ensimmäisen oled-valaisimen 2008, suunnittelijana ingo maurer (se hehkulamppujen rakastaja! tää lupaa hyvää valon laadun suhteen.)

ps. oled-teknologiaa käytetään muuhunkin, mm. näyttöihin. käyttö valonlähteenä on vähän erilaista. (heh, sepäs oli tyhjentävästi sanottu!)

edit: ian ruxton'in pld-c:ssä pitämän esitelmän lyhennelmä löytyy täältä (englanniks):

edit 2: nyt oli designboom'issa juttu tosta valaisimesta ja tekijästä:

1 kommentti:

Hanna kirjoitti...

Mustakin toi on magee!