perjantai 20. marraskuuta 2009

turun tuomiokirkon joulukuusi


turun tuomikirkon joulukuusi oli aikanaan ilmeisesti maailman ensimmäinen hehkulampuilla valaistu joulukuusi. tää tapahtu jo vuonna 1900! (suomen eka hehkulamppu otettiin käyttöön vuonna 1882 finlaysonin tehtaalla tampereella. syy oli tietysti saada puristettua työntekijöistä parempi hyöty irti.) tänä vuonna kuuseen vaihdetaan hehkulamppujen tilalle ledi-lamput (kuva yllä).


lamput on ihan hyllytavaraa, valmistaja osram, varustettu tavallisella E27 kierrekannalla. ledi-polttimot on pakattu hehkulampun kupuu matkivan lasin sisälle. oon nähny näitä lamppuja luonnossa, enkä ollu erityisen ihastunu. musta noi ledit näytti ihan syyliltä. plus et ledien pistekirkkaus on tosi suuri, joten lamppu häikäs ikävästi. eikä sitä voi himmentää. mut sopivan varjostimen sisällä se ehkä kävis...


kyseinen polttimo vie sähköö 2 W:n verran, värilämpötila on 3.000K (eli ihan snadisti kylmempi, ku hehkulamppu) ja käyttöikää luvataan 25.000 tuntia. tällä voi korvata n. 15 W:n hehkulampun ja valon määrä pysyy suunnilleen samana.


turun energia, joka kuusen valasee, on laskenu, et takasinmaksuaika on 3 vuotta. eli vaikka ledi-lamput on kalliimmat, ni niitä tarttee vaihtaa harvemmin ja sähköö kuluu vähemmän. ledit myös soveltuu hyvin kylmässä käytettäväks (koskee kaikkia ledejä). (ja vaikka kuka väittäs mitä, ni ledit ei sovi saunaan! tai ei ainakaan, jos sitä saunaa joskus lämmitetään :-) )


kuusen valot sytytetään la 28.11.2009 klo 17. jos joku sattuu olee sielläpäin sillon, ni kuva olis kiva! osote on valonpaloa ät gmail piste com.


www.turunenergia.fi (tiedote asiasta ja tarkka energialaskelma)
www.osram.fi
catalog.myosram.com (led lamps-> led classic lamps-> parathom classic a-> cl a 15 cl ww, tiedot just tosta kyseisestä lampusta. tää siltä varalta, et suora linkki ei toimi.)


Ei kommentteja: