maanantai 16. marraskuuta 2009

Valon pimeä puoli

Tänään tuli tellusta Yle Prisma -Valon pimeä puoli. Ohjelmatiedoissa sanottiin näin: "Hehkulampun keksimisen jälkeen pääsivät ihmiset eroon hämärästä ja pimeästä. Mutta keinovalolla on myös haittapuolia; eläimet ja kasvit kärsivät valosaasteesta ja ylenmääräinen valo vaikuttaa myös ihmiseen." Tästä tuli mieleen tuo Emman aiempi maininta siitä, että luonnonkin tulee saada levätä ja säästyä liialta keinovalolta. Päätin varmistaa, että olen telkkarin edessä seiskalta.

Ohjelmassa oli mielenkiintoista tietoa siitä, kuin mm. hyöteisten ja lintujen suuntavaisto häiriintyy keinovalaistuksen seurauksena. Esimerkiksi saksalainen tutkija kertoi, kuinka hyönteiset suunnistavat kuun asennon suhteen ja sekoittavat pallovalaisimet kuuhun. Myös Yhdysvalloissa Floridassa keskitytään muuttamaan rantojen valaistusolosuhteita niin, etteivät merikilpikonnien poikaset lähde kuoriuduttuaan valoja kohden ja tielle liiskautumaan vaan suunnistaisivat luonnostaan kirkkaampaan horistonttiin eli merelle päin. Siellä missä valaistusta kuitenkin tarvittiin, se oli toteutettu valaisimin jotka vähiten häiritsevät kilpikonnia, mm. punainen led.

Mielenkiintoinen ohjelma. Löytyy Yle Areenasta täältä

-Elisa -

2 kommenttia:

emma kirjoitti...

mahtavaa elisa! mä katoin saman dokkarin ja ajattelin, et tästähän pitää kirjottaa! mut mä ehdin vasta ajatella, ku sä olit jo kirjottanu ja julkassu :-)

jos joku haluu nähdä ton dokkarin, mut netti-tv ei toimi, ni se ohjelma tulee uusintana YLE TV1:ltä ti 17.11 klo 23:10 ja la 21.11 klo 11:05.

täällä vielä lisää tietoo ohjelmasta:
http://www.yle.fi/etusivu/ohjelmaopas/ohjelma.php?serial=t013131313654494c53555f30363837353731&l=f&mode=print

ens viikolla prisma tarjoo samaa aihetta sivuavan jutun otsikolla biologinen kellomme ja joulukuussa tulee 2 ohjelmaa väsymyksestä.

tässähän voi kohta ilmottaa kattovansa telkkarista uutisia ja dokkareita ;-)

emma kirjoitti...

tänään treehuggerissa oli juttuu katuvalaistuksesta. jutun pohjana ollu artikkeli oli just päivänvastasta mieltä katuvalojen väristä, ku prisman dokkari. ja molemmat luotettavia lähteitä (mutua)... eli oikeeta vastausta ei vielä oo?

http://www.treehugger.com/files/2009/11/nightlife-made-sustainable-street-lights-match-evening-sensitivities-save-considerable-energy.php?dtc=th_rss_design

http://www.lrc.rpi.edu/researchAreas/pdf/GrotonFinalReport.pdf