tiistai 17. marraskuuta 2009

vuorokausirytmi

se eilinen prisman juttu oli tosiaan hyvä. mua eniten kiinnostanu osuus tuli vikan 10 min aikana. siinä puhuttiin valon vaikutuksesta ihmiseen, tai tarkemmin valo-pimee rytmin tärkeydestä. samaa asiaa, josta moni tyyppi pldc:ssä puhu.


niinkin äskettäin, ku 1990-luvulla ihmissilmästä löydettiin uudenlaisia reseptoreita. ennestään tunnettiin sauvat ja tapit, mut nyt huomattiin, et pieni osa retinan ganglio-soluista on valoherkkiä. ja nää vasta löydetyt valoherkät solut säätelee ihmisten vuorokausirytmiä. (vuorokausirytmi = circadian rythm; circa = noin, diem/dies = vuorokausi; käännetään joskus myös sirkadiaaniseks rytmiks.)


tapit (3 erilaista: punaselle, siniselle ja vihreelle herkät): värinäkeminen, photooppinen näkeminen (valosa aika)
sauvat: yönäkeminen, skotooppinen näkeminen
näiden väliin jää hämäränäkeminen, mesooppinen näkeminen, jossa sekä tapit että sauvat on mukana
ja tän lisäks siis uutuutena valon sirkadiaaninen aistiminen. (sokeetkin aistii valosta sirkadiaaniset aallonpituudet, eli vois sanoo, et se on tosiaan enemmän aistimista, ku näkemistä.)


auringon noususta puoleenpäivään tätä n. 460-470nm aallonpituutta (sinivioletti) on auringonvalossa runsaasti. tällön melatoniinin tuotanto vähenee ja ihminen on pirtee. ja illan tullen noi aallonpituudet katoo auringonvalosta, jollon melatoniinin tuotanto hyrähtää käyntiin ja ihmistä rupee ennen pitkää nukuttaa. (tää on eri asia, ku kirkasvalolamppu, jota käytetään kaamosmasennukseen. siinä kyse on lähinnä valon määrästä ja tässä taas aallonpituudesta.)


keinovalo sotkee tätä ihmiseen sisäänrakennettua järjestelmää. (niin sotkee kyllä täällä pimeessä pohjolassa asuminenkin, sanon mä!) eli tää rytmi meillä on geeneissä, mut valo kuitenkin vaikuttaa asiaan. vuorotyöläisiä ja niiden ongelmia on tutkittu paljon (tehokkuuden kannalta erityisesti...). prisman jutussa kerrottiin, et suuret, ihmisten aiheuttamat onnettomuudet (esim. tsernobyl ja exxon valdez) on yleensä tapahtunu yöllä 4 maissa, ku melatoniinia on eniten elimistössä. vuorokausirytmin häiriintyessä ihminen altistuu mm. syövälle. dementian hoidossa on saatu hyviä tuloksia, ku on otettu valo mukaan hoitoon. ja yks tutkija puhu kätkytkuolemien ja valon yhteydestä! myös lihavuus (erityisesti vyötärölihavuus) lisääntyy, jos ihminen ei saa näitä tärkeitä aallonpituuksia oikeeseen aikaan.


aihe on tällä hetkellä tärkee senkin vuoks, et elohopeehöyrylamput (yleisimmin suomessa käytetyt katulamput) on kohta kiellettyjen lamppujen listalla. mitä niiden tilalle tulee? natrium-lamppuja (oranssinkeltaset)? vai monimetalilamput, jotka on huomattavasti parempia värintoistoltaan (lue: miellyttävämpiä), mutta kalliita. mesooppinen näkeminen toimii huomattavasti paremmin monimetalllien valossa (joten onnettomuusriski liikenteessä pienenee), mut vuorokausirytmi sekoo niistä... (myös eläimet ja avaruustutkimus kärsii, opin prismasta.) vai ehtiikö ledit parantua niin paljon, et ne tarjoo ratkasun? mut silti, mihin aallonpituuteen tähdätään? mikä on tärkeetä, mikä paino ihmisten hyvinvoinnille laitetaan ja kuka määrittelee hyvinvoinnin? nää on kauaskantosia ratkasuja, jotka mm. helsingin kaupungin on pian tehtävä.


sit kuva, jonka otin pldc:ssä. enkä ees muista, et kenen esitelmästä. tätä ei taatusti sais julkasta... (klikkaamalla kuvan saa suuremmaks.)

dark-sky association (pimee taivas -yhdistys) levittää tietoo pimeyden tärkeydestä. sivut on englanniks, mut ehdottomasti tutustumisen arvoset.
www.darksky.org
sieltä löytyy mm. quick reference materials -kohta, josta taas löytyy mm. valosaaste ja ihmisen terveys -esite (häiriövalo on kai nykyään oikee suomenkielinen termi).
www.docs.darksky.org
ps. jos mun faktat on ihan mitä sattuu tai vaikka vaan ihan vähän väärin, ni olis nastaa, jos jaksaisitte kommentoida ja korjata. iso osa jutuista on heitetty ulkomuistista, kun en löytäny varmistusta netistä. tai olisin joutunu kahlaa piiitkiä, englanninkielisiä tieteellisiä tutkimuksia läpi. ja tää on kuitenkin vaan viihteellinen(???) blogi. (mun käsitys viihteestä on ainakin tän jutun perusteella aika erityinen :-D )


pps. näyttääpäs tästä nyt tulevan tekstipainotteinen viikko. sorry. huomenna paremmalla onnella. toivon.
edit: linkit unohtu...
areena.yle.fi (prisman valon pimeä puoli -dokkari, nähtävissä 16.12.2009 klo 19:00 saakka)
dokkari tulee vielä uusintana la 21.11.2009 klo 11:05.
www.yle.fi (tietoa ko. dokkarista)
www.treehugger.com (juttu katuvalaistuksesta, myös kommentit kannattaa lukee)
www.lrc.rpi.edu (treehuggerin jutun pohjana olevan tutkimuksen loppuraportti, pdf)
www.rpi.edu (rensselaer'in teknisen korkeekoulun sivut, tutkimus oli tehty siellä. ja tossa mun ottamassa kuvassa on myös niitten logo näkyvissä, eli saman lafkan tutkimuksesta on kyse.)


3 kommenttia:

Sara kirjoitti...

ihana mielenkiintoinen juttu! multa jäi prisma näkemättä, mutta ehkä sen voi kattoa areenasta. tärkeä ja kiinnostava aihe.

Sara kirjoitti...

elisan tekstistähän se areena-linkki jo löytyikin - mahtavaa!

emma kirjoitti...

äh, en tajuu, miten unohdin linkit. sorry. korjasin ne tonne tekstiin.