keskiviikko 20. tammikuuta 2010

architecture for humanity


kirjotin architecture for humanity -järjestöstä (lyhennän afh jatkossa). oon nyt ehtiny googlailla asiaa vähän enemmän. täytyy sanoo, et oon vaikuttunu! 10 vuodessa ne on saanu aikaan paljon hyvää. tässä diashow aiheesta:
www.treehugger.com/galleries/2009/12/architecture-for-humanity-built-works


niillä on jo olemassa suunnitelma siitä, miten haitin jälleenrakennus etenee.
www.architectureforhumanity.org/updates/2010-01-17-haiti-quake-a-plan-for-reconstruction
mulle tärkeimmät pointit on:
1) yhteistyö muitten järjestöjen kanssa (yhteistyö on voimaa)
2) tiedon jako sekä muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen työntekijöille että paikallisille ihmisille (mitä on aikasemmin menny pieleen ja mitkä hommat on toiminu)
3) koulutus
4) paikallisten työpaikkojen luominen
5) turvallisten, kestävien kotien rakennus
6) kaiken tiedon jakaminen eteenpäin (afh sai TED-palkinnon 2006. niillä rahoilla on rakennettu maailmanlaajunen avoimen arkkitehtuurin verkosto. eli työt jaetaan avoimesti, mut ne on suojattu creative commons lisenssillä.)


afp ei haluu toimii ylhäältä alas, vaan ehdottomasti yhdessä paikallisten kanssa. katastrofissa ihmisiltä on voinu kadota läheiset ja ystävät, koti, työpaikka ja elämänusko. sillon on tärkeetä saada ihmiset aktivoitua ja lähtee mukaan rakentamiseen. mitä tarvitaan? miten se voidaan tehdä? miten paikallinen kulttuuri vaikuttaa asiaan? ilmasto, ympäristö, yhteiskuntarakenne, ekologisuus, rahan vähyys... mitä paikallisia materiaaleja on käytettävissä. mitä paikalliset osaa tehdä, löytyykö puuseppiä, insinöörejä jne. voidanko lisää kouluttaa. ja sit kaikille paikallisille maksetaan palkka tehdystä työstä. näin edesautetaan työpaikkojen syntymistä ja paikallista infrastruktuuria. jos ihmiset on ite ollu suunnittelemassa ja rakentamassa jotain, ni ne myös todennäkösemmin haluu, voi ja osaa pitää siitä huolta jatkossakin!


(täytyy sanoo, et toi kaikki edellinen pätee musta ihan kaikkeen rakentamiseen! tietysti ihmisiltä pitää kysyy, et mitä ne tarttee. ja totta kai pitää käyttää paikallista osaamista ja paikallisia matskuja hyväks. ilman muuta paikalliset ilmasto-olot vaikuttaa rakentamiseen, samoin ku ympäristö (luonto, rakennettu ympäristö, yhteiskunta, kultuuri). ja rahaahan ei koskaan oo liikaa. hm, ehkä jokaisen arkkitehdin pitäis saada koulutusta afh:ltä, jos tollaset asiat on jotenkin poikkeuksellisia...)


four seasons lehden artikkeli afh:n toiminnasta sri lankassa tsunamin jälkeen:
www.architectureforhumanity.org/files/four_seasons_article.pdf
(ne joutu mm. miettii elefanttien vaellusreittejä ja miten sais tehtyy niille norsuille selväks, et talot on taloja eikä puita, joihin rapsuttaa itseään. vastaus: ulkovalaistus.)


www.architectureforhumanity.org
ps. afh:lle haitin hyväks tehtävät lahjotukset menee paypal'in kautta. eli turvallisesti ja luotettavasti. mutta koska hätä haitissa on just nyt ihan hirvee, ni kannattaa lahjottaa myös vaikka punaselle ristille ja/tai unicefille. (punasen ristin edustaja epäili, et hyvä jos 7,5% tsunamin jälkeen lahjotetusta rahasta saadaan kasaan suomessa. musta se on tosi surullista. (onko kyse siitä, et suomalaisia/eurooppalaisia ei kuollu hurjaa määrää?) tsunamissa tuhoutu ranta-alueet, mut nyt on kärsiny koko maa ja sen ennestäänkin heikko infrastruktuuri.)
IHMISET, AUTTAKAA HAITIA HÄDÄSSÄ!!!


pps. mähän voisin haastaa muita bloggaajia lahjottamaan. mitenkähän se tehdään?


ppps. esitin epäilyjä yele haiti -järjestöstä. tässä vielä yks vastine:
www.yle.fi/uutiset/viihde/2010/01/wyclef_jean_kyynelehti_puhueessaan_haitista


Ei kommentteja: