perjantai 15. tammikuuta 2010

valon vuodenaika 2010 - eduskuntatalovalon vuodenaika 2010 -tapahtumaan kuulu myös eduskuntatalon valaistus. valosuunnittelusta vastas mikki kunttu ja teoksen nimi oli oratoribus. toisin, ku senaatintorilla, tää oli puhtaasti valoteos, eli ei musaa tai ääntä. (paitsi ohijyrisseet ratikat, joitten ääni sopi täydellisesti teokseen!)


paleltuani sen vartin senaatintorilla me jatkettiin matkaa eduskuntatalolle. (mä luulin, et myös eduskuntatalon valoteos oli vikaa päivää pystyssä, koska niin sanottiin tapahtuman etusivulla. kuulin kuitenkin myöhemmin, et toi valaistus oli olemassa aina 8.1 saakka. jos sen olisin tienny, ni olisin totisesti suunnistanu suoraa päätä omaan sänkyyn.)


suoraan eestä oli tää mun valitsema kulma teoksen katseluun. ei ehkä ihan se paras mahdollinen, ku vieressä kulkee mansku ja sen bussikaista ja toisella puolen tietä on musatalon työmaa. mut en ruvennu ettii sitä ideaalia paikkaa, lyhyt kävelyetäisyys autoon oli ratkasevin tekijä...


1., 2. ja 3. kuva: kaikissa on "valkosta" valoo, mut erilailla käytettynä. (nää oli mun suosikkitilanteet.) ylimmän kuvan valotilanne oli ihanan dramaattinen. sivusta tuleva valo ja varjot toi mieleen melodramaattiset mustavalkoset leffat. tokan kuvan pelkkä pylväikkö oli myös vaikuttava. se oli ku portti tai kalterit. korosti sitä, et tästä ei kuka tahansa kävele läpi. molemmissa kuvissa on musta myös jotain salattua, jotain, jota ei kerrota kaikille, tai josta kaikki ei tiedä. tai ylin on jopa hylätty talo, talo, johon valo sattumalta osuu. ja toka on tarkotuksella torjuva, "älä utele", "ei kuulu suulle". 3. kuva onkin sit ihan eri maata. nyt valoo on vaikka muille jakaa ja salaperäsyys ja draama on pelkkä muisto vaan. mutta kaunis ja tasapainonen on tääkin tilanne. ja erittäin arvokas. tässä on suomen valtias.


4., 5. ja 6. kuva: ja eduskuntatalo vaihtaa väriään (joka 4. vuos :-) ). sinisen kuvan hienous on ikkunoissa. vihdoin tuntuu siltä, et "joku on kotona". jos silmät on sielun peili, ni ikkunat on rakennuksen silmät! noi kolme ylintä kuvaa on kaikessa kauneudessaankin vähän autioita.


7. kuva: mä en tajunnu noita taivasvaloja. ne liikku ja kiinnitti huomion - mihin? läntteihin taivaalla? (hm, ehkä tätä järjestystä olis voinu vähän hioo. nyt tuli tyly loppu. ei ollu tarkotus!)


toistan vielä eiliset sanani: oon superilonen, et tällästä on tarjolla helsingissä. kiitos kunttu ja kiitos helsingin kaupunki!! valoa pimeyteen <3


ps. kaikki tulkinnat ja mielipiteet teosta koskien on mun. ei kannata ottaa liian vakavasti.


pps. tässä mä vakavana ja kylmissäni (karvahatusta huolimatta) kuvaan eduskuntataloo. niille, jotka ei oo kokeillu, voin kertoo, et jäätymisjärjestys on seuraava: sormet, leuka, polvet, nenä, reidet, takapuoli, ja ihan koko kroppa ytimiä myöten. hrr, ajattelukin paleltaa...

www.valonvuodenaika.fi
www.mikkikunttu.com


edit: korjasin otsikon. kyseessä on siis eduskuntatalo, ei edeus...


Ei kommentteja: