maanantai 19. huhtikuuta 2010

artemide: pad


dailytonic'issa oli tänään esittelyssä artemide'n uus led-valaisin, pad (poème de l'angle droit) nimeltään. joko mä oon ihan ulkona uusista kuvioista, tai sit tää on oikeesti mullistava ja kehitys todella kehittyy.

mulle mullistavaa tässä on se, et valaisin ei oo kuuma. teho-ledien (eli ne ledit, jotka oikeesti tuottaa valoo) ongelma on, et ne lämpenee todella paljon (ei valon suuntaan, mutta taakse tarvitaan jotain jäähdyttämään ledejä; mitä lämpimämmässä ledit on, sitä vähemmän ne tuottaa valoo). alla olevalla videolla tyyppi koske valaisimen kuoreen paljain käsin! jos jähdytys on saatu hoidettuu jotenkin muuten, ku jäähdytysrimalla tai vastaavalla, ni se tarkottaa, et materiaalia menee vähemmään, mikä taas tarkottaa halvempaa ja ekologisempaa tuotetta. (artemide - halpa - not...)

toinen nasta juttu on se, et tossa on vaihdettavat linssit. valaisin koostuu 12 ledistä, joiden eteen voi valita jonkun 3 eri linssityypistä tarpeen mukaan. valaisimen ulkonäkö on musta myös miellyttävän neutraali.

esitteessä puhutaan, et tällä on tarkotus voida korvata halogeeni-valaisimia. fotometristen ominaisuuksien sanotaan olevan hyvät. en oo ihan varma, et tarkottaako toi saatavaa valotehoo per watti, vai valon laatua (spektri, värintoisto), joka on musta vähintään yhtä tärkee asia. fyysiset ominaisuudet (koko, käänneltävyys, ulkonäkö) on ainakin kiinnostusta herättäviä.

ai niin, pad on tarkotettu ammattikäyttöön, ei suoraan kuluttajille. mut kuten aikasemmin sanoin, ni tää kertoo kehityksen suunnasta. luulis, et pian tulee oikeesti toimivia kuluttajaversioita led-valaisimista! (tai kai niitä nytkin on, mä vaan en tiedä...)

artemide.com (pad löytyy tästä pdf:stä: "browse  architectual catalogue - 2010 new products" sivuilta 12-15.)Ei kommentteja: